Klima

Er global opvarmning virkeligt?

Global opvarmning og klimaforandringer

I de senere år har global opvarmning og klimaforandringer været genstand for en stor politisk kontrovers. Men efterhånden som videnskaben bliver bedre og dets fakta, bliver svære og svære at ignorere. Debatten bevæger sig længere væk fra, om mennesker forårsager opvarmning og mod spørgsmål om, hvordan man bedst forhindre det.

Beviset for stigende temperaturer er gennemgribende og slående. Ved at analysere gennemsnitstemperaturen over hele verden, har man kunne konstatere en umiskendelig, opadgående tendens. Temperatur registreringer der er taget det sidste halve århundrede viser, at jordens gennemsnitstemperatur, er steget næsten 1 grad og ca. det dobbelte af i dele af Arktis.

En temperatur stigning på 1,5 grad (0,5 grad varmere end nu), lyder måske ikke meget. Men selv denne “lille” stigning, kan udsætte titusinder, hvis ikke millioner af mennesker over hele verden, for livstruende hedebølger, vandmangel og kyst oversvømmelser. En halv grad kan betyde forskellen mellem en verden med korallrev og is på Arktis og en verden uden.

Denne tendens er en del af klimaændringerne, som mange betragter som synonym for den globale opvarmning. Forskere foretrækker at bruge “klimaforandringer”, når de beskriver de komplekse vejrskift, der påvirker vores planets klima. Klimaændringer omfatter ikke kun stigende gennemsnits temperaturer, men også ekstreme vejrbegivenheder, stigende vandstand i havene og skiftende dyrpopulationer og deres levesteder.
Alle disse ændringer dukker op, når mennesker fortsætter med at tilføje, enorme mængder drivhusgasser ud i atmosfæren.

ændringer

Hvordan måles klimaændringer?

Selvom vi ikke kan se på termometre, der går tusinder af år tilbage. Har vi andre måder, der hjælper os med at finde ud af, hvordan temperatureren var i den fjerne fortid. For eksempel gemmer træer oplysninger om klimaet på det sted, de er rodfæstet. Hvert år bliver træer tykkere og danner nye ringe. I varmere og vådere år er ringene tykkere. Gamle træer kan fortælle os om forholdene for hundreder eller endda tusinder af år siden.

For at se mere direkte på fortiden klima, borer forskere iskerner gennem polernes is. Små bobler, der er fanget i isen, er faktisk prøver fra jordens fortidsatmosfære, som er ned frosset. Det er sådan vi ved, at koncentrationerne af drivhusgasser siden den industrielle revolution er højere, end de har været i mange tusind år.

Computerteknologien hjælper forskere med at forstå Jordens klima og langtids vejrmønstre. Teknologien tillader også forskere at forudsige, om det fremtidige klima, ved at simulere hvordan atmosfæren og havene, optager energi fra solen og transportere den rundt i kloden.

Vi er grunden

Flere faktorer påvirker hvor meget af solens energi, der når jordens overflade, og hvor meget af den energi, der optages. Disse inkluderer drivhusgasser, partikler i atmosfæren (fra f.eks. Vulkanudbrud) og ændringer af energi, der kommer fra selve solen.
Klimamodeller er designet til at tage sådanne faktorer i betragtning. For eksempel viser nogle klimamodeller, at ændringer i solstråling og vulkanske aerosoler. Kun har bidraget med ca. to procent, af den nylige opvarmningseffekt i løbet af 250 år. De sidste 98% kommer bl.a. fra drivhusgasser og andre faktorer, der forårsages af mennesker.

Hastigheden og varigheden af ​​denne nylige opvarmning er også bemærkelsesværdig. Vulkanudbrud udsender bl.a. partikler, der midlertidigt afkøler jordoverfladen. Men de har ingen varige virkninger ud over et par år. Begivenheder som El Niño fungerer også på relativt korte og forudsigelige cyklusser. Hvorimod de typer af globale temperatur svingninger, der har bidraget til istiden, forekommer i cyklusser på hundreder af tusinder af år.

 

Kilder:

https://www.nationalgeographic.com/environment/global-warming/global-warming-real/

https://www.nytimes.com/interactive/2018/10/07/climate/ipcc-report-half-degree.html

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.