Bamboo

Derfor bør du udskifte din plastik børste

Derfor burde du udskifte din plastik børste

De fleste af os har mere end en børste af den ene eller anden art derhjemme. Alt lige fra forskellige hårbørster, neglebørster, opvaskebørster til tandbørster. Det de alle har tilfælles er, at de er lavet af plastik. Det gavner derfor miljøet at skifte de mange plastik børster ud med nogle som er lavet af træ, eksempelvis bambus. 

At skifte sin plastik tandbørste ud med en bambus tandbørste, er en af de nemmeste måder, du kan reducere  plastik

Herunder er finder du nogle gode grunde til at skifte plast børsten ud med en af bambus:

Reducer plastikaffald

Plastindustrien producere 400 millioner tons plastik årligt, hvor ca. 8 millioner tons ender hvert år som skrald. Kun 9% af det producerede plastik bliver genbrugt. Plastik er et populært materiale da det bl.a. er fleksibelt og let. 

Rundt om på jorden bliver der solgt 1 million plastikflasker i minuttet, hvor ca. halvdelen ender på lossepladser eller i havet.

Der bliver brugt omkring 13 milliarder dollar hvert år på at redde havenes økosystemer for plastik. Som i dag regnes for at være en reel trussel mod havene, da plastik ud over at ende i maverne på over 1 million dyr, også udskiller kemikalier der bl.a. er med til at nedsætte iltproduktionen og dermed kvæle havlivet. Dette medvirker til “døde zoner” hvor ilt neavuet er så lavt, at meget få livsformer overlever der. Der er fundet over 200 døde zoner i verdenshavene.

Der er de sidste 10 år er blevet produceret mere plastik end de foregående 100 år. [1]

I USA ender ca. 1 milliard plastik tandbørster på lossepladser hvert eneste år.

Alt dette plastik går hårdt ud over havene. Her menes der at være over 5 trillioner stykker plastikaffald, hvor over 265 millioner tons flyder i overfladen af vandet. Dette tager hårdt på marinelivet. Omkring 1 million havfugle og ca. 100.000 andre havdyr, dør hvert eneste år pga. at de har indtaget plastik, som er endt i havet. [2]

Bionedbrydeligt materiale er vejen frem

Moderne tandbørster er lavet af en række forskellige plastmaterialer, herunder polyetylen (den mest anvendte type plastik) og nylon, hvoraf ingen af ​​dem er bionedbrydelige. En tandbørste lavet af bambus tager kun omkring 6 måneder , hvorimod plastik kan tage flere hundrede år. 

Bæredygtighed 

Bambus er en plante, der er fuldt biologisk nedbrydelig og kan opretholde hurtig vækst med op til 1 meter om dagen for nogle bambusarter. for at være en hårdfør plante, der kan overleve i naturens barske forhold. Bambus har naturlige antibakterielle egenskaber, som ikke ødelægges under fremstillingen af tandbørsten.[3]

Børstehovedet

Børstehovedet på en miljøvenlig børste er lavet af nylon, uden BPA (bisphenol A), som bl.a. er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Nylon bliver ofte brugt, da der ikke er et produkt der fungerer lige så optimalt over 2-3 måneder. 

KILDER:

[1] https://www.thebalance.com/pollution-facts-economic-effect-4161042#plastic-pollution[2] https://www.nationalgeographic.com/news/2015/1/150109-oceans-plastic-sea-trash-science-marine-debris/ [3] https://householdwonders.com/why-switch-to-bamboo-toothbrush/ 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.